Nature Experts

Syksyn hanhia

Syksyllä Helsingin nurmikoilla on paljon valkoposkihanhia. Ne viivyttelevät niin kauan, kunnes pakkaset ja lumi ajavat viimeisetkin muutolle.
Joskus niiden seurassa on kanadanhanhia. Tai jotain muita, kuten nyt yksinäinen nuori sepelhanhi. Sepelhanhi ei juuri ihmisistä piitannut, ei varmaan ole tundralla montaa ihmistä vielä elämässään kohdannut. Luottavaisena se laidunsi puiston nurmikolla.

2N5A7807_edit
Valkoposkihanhi.

2N5A7796_edit
Sepelhanhi.

2N5A7793_edit
Kanadanhanhi.

Kesän viimeinen tervapääsky?

Elokuu on pikkuhiljaa lopuillaan. Lintujen syysmuutto on käynnissä, monet hyönteissyöjät ovat jo lähteneet muuttomatkalle. Kaupunkien yllä ei enää iltaisin näe tervapääskyjen parvia pyydystämässä hyönteisiä, useimmat niistäkin ovat kai jo lähteneet.
Joillakin tervapääskyillä pesintä venyy kuitenkin pitkälle loppukesään. Eilen löytyi Pohjois-Haagasta pihalta nuori tervapääsky, joka ei uupuneena päässyt siivilleen. Todennäköisesti se oli lähtenyt liikkeelle jonkun lähellä olevan talon katon alla olevasta pesästä.
Lintu nostettiin laatikkoon ja toimitettiin Korkeasaareen hoitoon.

2023-08-24 13.17.59@0.5x

Ruokokerttusen laululento

Ruokokerttunen viihtyy nimensä mukaisesti erityisesti järviruokokasvustoissa. Touko-kesäkuussa sen kiihkeän särisevää laulua kuulee ruovikoissa, mutta lintua voi olla vaikea nähdä. Paitsi silloin, kun se kohoaa ruovikosta laululentoon. Tämä on lajille tyypillistä, muut Suomessa pesivät kerttuslajit eivät yleensä kohoa laululentoon.
Väriltään ruokokerttunen on lämpimän ruskea, ja tummaviiruinen. Sen silmän yläpuolella on vaalea silmäkulmanjuova, joka näkyy myös tuossa lentokuvassa.

039A0706_edit

Lintupoikueet jo kuoriutuneet

Vesilintujen poikaset ovat jo kuoriutuneet Etelä-Suomessa. Sinisorsan, telkän ja valkoposkihanhen poikaset seuraavat emojaan. Telkällä ja sinisorsalla on usein paljon poikasia, mutta monet niistä ei selviä hengissä lentokykyisiksi saakka. Saalistajat korjaavat omansa.
IMG_9943
Sinisorsapoikue.

IMG_9957
Telkkä poikasineen.

IMG_9760

Valkoposkihanhia.

Rupikonna käveli vastaan

Niityn reunassa vastaan tuli suuri rupikonna. Nimi kertoo sen ihon olevan rupinen, ja että se on konna, ei sammakko. Selvin ero sammakoihin on sen tavassa liikkua, konna pääasiassa ryömii eteenpäin askeltamalla, sammakot loikkimalla.

Rupikonnat kutevat yleensä hieman myöhemmin kuin sammakot. Hyvälle kutupaikalle voi kertyä paljon konnia, pienemmät urokset roikkuvat kiinni suuremmissa naaraissa ja yrittävät päästä hedelmöittämään kudun. Kutu vajoaa nauhana veteen.

IMG_9544

Tämä sivusto käyttää evästeitä toiminnassaan.