Nature Experts

Vantaa

Kalkinpolttajan polku Sipoonkorvessa

Kalkinpolttajan polku on osa Sipoonkorven kansallispuistoa. Kalkinpolttajan polulle pääsee Vantaan itäosasta, Tasakalliontien pysäköintialueelta. Polku kiertää vaihtelevassa ja korkeuserojen takia vaativassakin maastossa noin 7 kilometriä. Polun varrella on Högbergetin laella muutama pöytä eväiden syöntiä varten, sekä polun itäosassa laavu ja tulentekopaikka.
Tasakalliontieltä joudutaan kulkemaan vajaa kilometriä tietä pitkin kohti metsäaluetta. Polku on hyvin opastettu ja merkattu. Aluksi polku nousee heti Högbergetille, jonka huipulta aukeaa laajat näkymät. Horisontissa voi kiikareilla erottaa Helsingin maamerkkejä, kuten Kallion kirkon tai Pasilan tv-tornin.
039A7040_edit
Kallion laelta myötäpäivään kuljettaessa polku laskeutuu alas laaksoon ja reitti kiertää pienten pelto- ja niittytilkkujen länsipuolelta vanhalla kalliokuopalle, josta on aikanaan kaivettu kalkkipitoista kiveä.
039A7044_edit
Sieltä polku kiertää metsäalueelle ja vähitellen saavutaan myös laavulle. Laavun edessä on tulentekopaikka ja pari pöytää. Myös puuliiteri ja wc- löytyvät täältä.
039A7066_edit
Laavulta takaisin Högbergetille polku vuoroin laskee ja nousee kalliorinteille. Matkalla voi ihastella sammalpeitteisiä kallioseinämiä ja tiheää korpikuusikkoa.
039A7080_edit
Takaisin Tasakalliontien pysäköintialueelle saavutaan Högbergetiltä samaa reittiä kuin mennessä.

Polku ei sovellu huonokuntoisille tai -jalkaisille, vaikkakin polun jyrkkiin paikkoihin on laitettu uusia portaita. Lisätietoja alueesta ja Sipoonkorven muista reiteistä saa Metsähallituksen sivuilta (tieto elokuu 2018) http://www.luontoon.fi/sipoonkorpi/reitit

Tussinkoski, Vantaan lähiretkikohde

Pohjois-Vantaalla sijaitseva Tussinkoski sopii hyvin luontoretkikohteeksi vaikka työpäivän jälkeen. Vesistönä se ei ole mikään suurien kuohujen joki, mutta puron solina lehtolaakson pohjalla rauhoittaa mieltä.
Tussinkosken lehto on parhaimmillaan keväällä, mutta vielä alkukesälläkin voi löytää esimerkiksi lehtosinijuuren lehdyköitä, vaikka kukinta onkin jo ohi. Myös varjoisan puronvarren saniaiset ovat kasvaneet täyteen mittaansa.
Tussinkoskelle pääsee polkua pitkin Kirvisenkujan päästä.
039A4240_edit
Tussinkosken kalliokynnys
039A4253_edit
Kesällä uomassa on vähän vettä.
039A4256_edit
Purouoma solisee lehdon kuusien varjossa.
039A4266_edit
Lehtosinijuuri.

Retkikohteena Vantaanjoen Pitkäkoski

Kevättalvi on hyvä aika tehdä retki Vantaajoen Pitkäkoskelle. Osittain jäätyneellä joella viihtyvät mm. koskikarat, ja hyvällä tuurilla voi nähdä saukon. No, yleensä näkee vain jälkiä, sillä saukko on arka ja se liikkuu eniten hämärässä.

Pitkäkosken rinnelehdot sekä Helsingin että Vantaan puolella ovat suojelualueita, joilla on mm. pähkinäpensaita ja paljon vanhoja kuusia. Kuusikoissa voi talvella havaita harvinaisen pohjantikan tai valkoselkätikan. Myös liito-orava viihtyy näissä metsissä.

Kosken rantametsissä kulkee hyvin opastetut polut, lisäksi aivan joen rannassa on katselutasanteita taukopaikkoja joen kummallakin puolella. Talvella vältä liikkumista hiihtoladuilla!

Retken Pitkäkoskelle voi aloittaa Vantaan puolella vaikkapa Jokitien pysäköintialueelta, tai Helsingin puolella Pitkäkosken ulkoilumajalta. Ulkoilumajalla voi käydä nauttimassa lopuksi vaikkapa kahvit ja mustikkamunkit.

2018-02-24 13.57.39

2018-02-24 14.02.24

2018-02-24 14.12.25-1

Kuvasatoa kesän retkiltä

Syyskuu kääntyy lopuilleen ja Helsingin ja Vantaan kaupungeille tehdyt luontoretket ovat myös tältä vuodelta lähes ohi. Vuosi on sujunut hyvin, ja kaupunkien retkistä ovat nauttineet sadat osallistujat. Retkille on osallistunut laaja kirjo ihmisiä, vanhaa sanontaa käyttäen vauvasta vaariin. Mukana on ollut myös ulkolaisia, jotka ovat vierailulla pääkaupunkiseudulla. Syksyn sieniretkelle osallistui mm. Parikymmentä kiinalaista, joita Suomen puhdas luonto ja sienestys mahdollisuus kiinnostivat. Sieniretkien lisäksi huippusuosittuja ovat olleet mm. Harakan rupikonnaretki, Viikin linturetket, kasviretket Vantaalla ja Helsingissä ym ym.

Ensi vuonna taas jatketaan. Nyt on hyvä tilaisuus antaa palautetta ja lähettää vaikkapa ehdotuksia uusista retkistä. Voit tehdä sen sähköpostilla info@natureexperts.fi

Alla olevia kuvia ovat ottaneet Seppo Parkkinen, Eero Haapanen, Tiina Parkkima ja Pekka Varis.

Pasted Graphic 2
Eero Haapanen esittelee uuttukyyhkyn rengastusta Viikissä.

Pasted Graphic 3
Dan Sävel opastaa Harakan saarella

Pasted Graphic 4
Uutelan yölaulajaretki kesäkuussa, Paul Segersvärd opastaa.

Pasted Graphic 5
Leinelän metsässä oppaana oli Tiina Parkkima.

Pasted Graphic 6
Ylästön metsävaelluksella Seppo Parkkinen näyttää lauhahiipijää suurennettuna kameran ruudulta nuorelle osallistujalle.

Pasted Graphic 7
Täydenkuun rupikonnaretki Harakkaan on aina suosittu, eikä syyttä.

Pasted Graphic 1
Erkki Makkonen esittelee hienoa metsikköä Malminkartanon retkellä.

Pasted Graphic 8
Timmermalmin metsässä on oppaalla (Paul Segersvärd) ja opastettavalla hymy herkässä.



Tämä sivusto käyttää evästeitä toiminnassaan.